CONSERGERIA: pendent d’una solució definitiva (El Punt Avui, 27 febrer)

Opinió

opinió

Pendent d’una solució definitiva

Protesta per la falta d’un conserge a l’escola d’adults Foto: QUIM PUIG.

Anna Barbany Liarte, Nuri Figa Mataró i Montserrat Surroca Canadell - Equip directiu CFA Girona

El CFA Girona ha aconseguit, després de gairebé sis mesos de mobilitzacions (més de la meitat d’un curs), que es cobrís la plaça de consergeria que havia quedat descoberta des de l’inici d’aquest curs 2016/2017. Ha estat una mobilització organitzada conjuntament entre una comissió d’estudiants i professorat i l’equip directiu, que ha tocat moltes tecles: reunions amb els serveis territorials d’Ensenyament de Girona, reunions amb la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Girona, reunions amb parlamentaris gironins del PSC i de la CUP, reunió amb la Direcció de Serveis de Barcelona, articles als mitjans de comunicació, cartes al director i als sindicats d’ensenyament, gestió a través del Síndic de Greuges, carta als parlamentaris, pregunta dels parlamentaris al Parlament, carta a la consellera, recollida de signatures…

Finalment, després de dir-nos que se’ns concedirien entre 12 i 15 hores d’una conserge a compartir amb un institut, el centre té 11 hores i 15 minuts per atendre la consergeria als matins de dilluns a dijous entre les 8.45, hora d’obertura del centre, i les 13.00, moment en què arriba la conserge del torn de tarda. És evident que els números no surten: amb les 11 hores i 15 minuts, només es cobreix la consergeria dilluns, dimarts i dijous entre les 8.45, hora d’obertura del centre, i les 12.30.

Però el més greu de tot és el que el departament ha comunicat al centre, que també va sortir publicat al diari El Punt Avui el diumenge 12 de febrer. El senyor Polanco hi feia aquestes declaracions: “Des de la meitat d’aquest mes [febrer] i fins al mes de juny, aquesta persona hi anirà unes hores a la setmana, entre 12 i 15, que és el que el centre necessita per al seu funcionament.” I hi afegia: “Es tracta d’una solució temporal. De cara al curs que ve, el centre de formació d’adults de Girona haurà de passar amb els recursos que té assignats actualment, és a dir, sense el reforç que se li assignarà properament.” Si ara se’ns concedeixen unes hores de consergeria, és incongruent que el curs vinent no sigui així.

Un cop més, s’ha resolt la situació amb un pedaç, un pedaç malgirbat, tenint en compte que ha arribat gairebé amb sis mesos de retard i quan en queden poc més de quatre per acabar el curs, i que, a més, cobreix amb penes i treballs les franges desateses.

Ens sentim francament decebuts. Els serveis territorials, al principi, i per justificar el retard en la resolució del cas, ens havien dit que estaven buscant la solució definitiva al nostre problema. I nosaltres ens ho havíem cregut.

En la reunió que l’equip directiu del centre va tenir amb la Direcció de Serveis a Barcelona, se’ns va informar que el criteri per assignar personal PAS als centres d’adults és 0 conserges i 0,5 administratius. És imprescindible una revisió d’aquest criteri, ja caduc en el temps i per les necessitats de molts centres de persones adultes.

Hi ha centres d’adults que no necessiten un servei de consergeria, ja que estan situats en edificis on hi ha altres serveis, els quals ja cobreixen la consergeria; d’altres s’ubiquen en espais dependents de l’Ajuntament de la població i és aquest ens el que es fa càrrec de la consergeria. Però què passa en un centre com el de Girona o en d’altres amb les mateixes característiques? Els espais depenen del departament; per tant, és difícil que l’Ajuntament hi destini personal. És en centres com el nostre que el criteri establert no funciona. I, si no funciona, cal fer el que calgui per canviar-lo.  Demanem una revisió urgent d’aquest criteri. No volem haver de viure una altra vegada el que hem hagut de viure, que aquest curs ha arribat a una situació extrema.

El Departament d’Ensenyament ha manifestat que en els pressupostos del 2017 no hi haurà retallades el curs vinent; a nosaltres, si no hi ha canvis, ja se’ns n’aplicarà una. Quina és la política de la Generalitat pel que fa a les escoles d’adults públiques? El sector d’adults, i una escola com la nostra, de més de 1.100 estudiants, no pot gaudir dels mateixos criteris que els altres serveis públics?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>