Presentació de la bústia de denúncies (El Punt Avui, 28 de febrer)

Societat

Bústies per recollir denúncies de casos de discriminació racista

L’Espai Antiracista Salt-Girona ha instal·lat la primera al centre de formació d’adults (CFA) de Girona

L’Espai Antiracista (EA) Salt-Girona ha començat una campanya per instal·lar bústies de denúncies en diferents espais de les dues ciutats com a eines de suport per a persones o col·lectius que han estat víctimes de discriminació. Poden presentar denúncies aquelles persones que hagin estat víctimes o testimonis d’agressions, insults o amenaces; denegació d’accés a un establiment; situacions de maltractament o discriminació en l’àmbit laboral, institucional, per part de professionals o per part d’algun partit polític. Les denúncies poden portar identificació o bé ser anònimes. L’Espai Antiracista ha instal·lat la primera d’aquestes bústies al centre de formació d’adults (CFA), on es va presentar la campanya, i està fent tràmits per instal·lar-ne a l’Escola d’Adults de Salt, Càritas Diocesana de Girona, l’Estació Jove i la Fàbrica Jove de Salt, l’Ajuntament de Salt, l’Ateneu Eugenienc i els instituts públics de Salt (Vallvera, Salvador Espriu i Salvador Sunyer i Aimeric). En alguns d’aquests espais, especialment als instituts, la instal·lació de la bústia anirà acompanyada de tallers o xerrades per promoure’n l’ús.

CONSERGERIA: pendent d’una solució definitiva (El Punt Avui, 27 febrer)

Opinió

opinió

Pendent d’una solució definitiva

Protesta per la falta d’un conserge a l’escola d’adults Foto: QUIM PUIG.

Anna Barbany Liarte, Nuri Figa Mataró i Montserrat Surroca Canadell - Equip directiu CFA Girona

El CFA Girona ha aconseguit, després de gairebé sis mesos de mobilitzacions (més de la meitat d’un curs), que es cobrís la plaça de consergeria que havia quedat descoberta des de l’inici d’aquest curs 2016/2017. Ha estat una mobilització organitzada conjuntament entre una comissió d’estudiants i professorat i l’equip directiu, que ha tocat moltes tecles: reunions amb els serveis territorials d’Ensenyament de Girona, reunions amb la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Girona, reunions amb parlamentaris gironins del PSC i de la CUP, reunió amb la Direcció de Serveis de Barcelona, articles als mitjans de comunicació, cartes al director i als sindicats d’ensenyament, gestió a través del Síndic de Greuges, carta als parlamentaris, pregunta dels parlamentaris al Parlament, carta a la consellera, recollida de signatures…

Finalment, després de dir-nos que se’ns concedirien entre 12 i 15 hores d’una conserge a compartir amb un institut, el centre té 11 hores i 15 minuts per atendre la consergeria als matins de dilluns a dijous entre les 8.45, hora d’obertura del centre, i les 13.00, moment en què arriba la conserge del torn de tarda. És evident que els números no surten: amb les 11 hores i 15 minuts, només es cobreix la consergeria dilluns, dimarts i dijous entre les 8.45, hora d’obertura del centre, i les 12.30.

Però el més greu de tot és el que el departament ha comunicat al centre, que també va sortir publicat al diari El Punt Avui el diumenge 12 de febrer. El senyor Polanco hi feia aquestes declaracions: “Des de la meitat d’aquest mes [febrer] i fins al mes de juny, aquesta persona hi anirà unes hores a la setmana, entre 12 i 15, que és el que el centre necessita per al seu funcionament.” I hi afegia: “Es tracta d’una solució temporal. De cara al curs que ve, el centre de formació d’adults de Girona haurà de passar amb els recursos que té assignats actualment, és a dir, sense el reforç que se li assignarà properament.” Si ara se’ns concedeixen unes hores de consergeria, és incongruent que el curs vinent no sigui així.

Un cop més, s’ha resolt la situació amb un pedaç, un pedaç malgirbat, tenint en compte que ha arribat gairebé amb sis mesos de retard i quan en queden poc més de quatre per acabar el curs, i que, a més, cobreix amb penes i treballs les franges desateses.

Ens sentim francament decebuts. Els serveis territorials, al principi, i per justificar el retard en la resolució del cas, ens havien dit que estaven buscant la solució definitiva al nostre problema. I nosaltres ens ho havíem cregut.

En la reunió que l’equip directiu del centre va tenir amb la Direcció de Serveis a Barcelona, se’ns va informar que el criteri per assignar personal PAS als centres d’adults és 0 conserges i 0,5 administratius. És imprescindible una revisió d’aquest criteri, ja caduc en el temps i per les necessitats de molts centres de persones adultes.

Hi ha centres d’adults que no necessiten un servei de consergeria, ja que estan situats en edificis on hi ha altres serveis, els quals ja cobreixen la consergeria; d’altres s’ubiquen en espais dependents de l’Ajuntament de la població i és aquest ens el que es fa càrrec de la consergeria. Però què passa en un centre com el de Girona o en d’altres amb les mateixes característiques? Els espais depenen del departament; per tant, és difícil que l’Ajuntament hi destini personal. És en centres com el nostre que el criteri establert no funciona. I, si no funciona, cal fer el que calgui per canviar-lo.  Demanem una revisió urgent d’aquest criteri. No volem haver de viure una altra vegada el que hem hagut de viure, que aquest curs ha arribat a una situació extrema.

El Departament d’Ensenyament ha manifestat que en els pressupostos del 2017 no hi haurà retallades el curs vinent; a nosaltres, si no hi ha canvis, ja se’ns n’aplicarà una. Quina és la política de la Generalitat pel que fa a les escoles d’adults públiques? El sector d’adults, i una escola com la nostra, de més de 1.100 estudiants, no pot gaudir dels mateixos criteris que els altres serveis públics?

El CFA Girona anuncia més accions per obtenir el segon conserge (10 de desembre)

Educació

El CFA anuncia més accions per obtenir el segon conserge

L’escola rebutja la reorganització horària que planteja Ensenyament i no descarta manifestar-se a Barcelona

  • La comissió de professors i alumnes reunits ahir al CFA de Girona Foto: JOAN SABATER.

El centre de formació d’adults (CFA) de Girona rebutja la proposta de reorganització horària del personal d’administració i serveis de què disposa l’escola (una conserge i una administrativa) que els suggereix els serveis territorials d’Ensenyament per suplir la falta d’un segon conserge i estan disposats a continuar fent accions per aconseguir recuperar aquesta figura. Professors i alumnes no descarten que, si d’aquí a la represa del curs (a primers d’any), continuen sense resoldre aquest problema, organitzaran una manifestació a Barcelona. La directora del centre, Anna Barbany, va explicar ahir que, abans de fer noves mobilitzacions al carrer, es vol gestionar una entrevista amb un responsable del Departament d’Ensenyament a Barcelona que tingui un rang superior al director d’Ensenyament, Josep Polanco, perquè consideren que a Girona “s’han acabat les possibilitats d’aconseguir res més”. També tenen intenció de mantenir una trobada amb parlamentaris europeus per exposar-los la problemàtica i preguntar-los per la destinació dels fons social europeus que han de revertir en l’ensenyament d’adults. A més, volen entrevistar-se amb els diputats gironins al Parlament de Catalunya per conèixer de prop quina part del pressupost del 2017 –que, segons va recordar Barbany, ha estat qualificat com un dels més socials dels darrers anys pel govern català– es destinarà a les escoles d’adults. El CFA està pendent de la resposta oficial i argumentada del Síndic de Greuges, que, segons va indicar Barbany, de paraula els va donar la raó. “No volem una solució que sigui un pedaç, que és el que representa la reorganització horària del PAS, sinó que volem una solució definitiva; és a dir, la reposició del segon conserge”, va afirmar.

Carta al director escrita per l’alumnat d’accés universitat: El conserge perdut (3 de desembre)

Opinió

El conserge perdut

Després de més de dos mesos d’haver començat el curs a l’Escola d’Adults de Girona, continuem sense resposta a la demanda de conserge presentada primer al Departament d’Ensenyament i més tard també a l’Ajuntament de Girona. Una administració passa la pilota a l’altra però ni l’una ni l’altra es fan seu el problema per tal d’intentar resoldre’l.

Com a alumnes del CFA Girona, vivim en primera persona aquest conflicte: el professorat ha de fer tasques que no li pertoquen, com ara obrir l’escola, engegar la calefacció i atendre les persones que accedeixen al centre. A part d’això, alguns de nosaltres hem començat el curs més tard perquè no hem pogut ser atesos quan tocava.

Encara que no tinguem la força dels grans col·lectius, com els controladors aeris o els treballadors del metro, som igual d’importants: creiem que l’educació significa la porta cap a un futur millor. I per això ens hem decidit, amb molt d’esforç, a tornar a estudiar. No ens poseu més pals a les rodes, si us plau!

Girona

Ensenyament hi torna (30 de novembre)

L’escola d’adults ha de passar amb un conserge

Ensenyament canvia de posició i diu que el CFA té personal suficient

El director dels serveis territorials d’Ensenyament, Josep Polanco, ha demanat al centre de formació d’adults (CFA) de Girona que reorganitzi els horaris de consergeria i secretaria per funcionar amb un únic conserge. Segons Polanco, amb la dotació de PAS de què disposa aquesta escola d’adults, i que, segons va destacar, és la mateixa que tenen els altres centres d’adults de la demarcació, “es pot fer sobradament l’atenció al públic”. El CFA ha dut a terme diverses accions de protesta per la falta d’un segon conserge al centre, amb el qual han funcionat els últims anys i que consideren que és imprescindible. Inicialment, Ensenyament es va mostrar receptiu amb aquesta demanda, però ara ha canviat de posició.

Aquest segon conserge havia anat fins ara a càrrec de l’Ajuntament de Girona. Aquest any, el consistori va posar com a condició per tornar-lo a assumir la signatura d’un conveni. Segons Polanco, Ensenyament no preveu aquesta solució, entre altres coses perquè l’Ajuntament no els ha fet arribar cap document. No obstant això, el director d’Ensenyament no descarta la possibilitat de dotar d’un segon conserge el centre, però va indicar que serà un recurs extraordinari i només per aquest curs.

L’equip directiu respon: cobrir la plaça de consergeria és necessari!

La direcció de l’escola d’adults contesta a Ensenyament que està fent retallades

?Respon a Polanco que tenen dos conserges des de l’any 2001 i que mai s’havia qüestionat

24.11.2016 | 10:37

tapi carreras girona

n Nou episodi de la pugna entre l’escola d’adults de Girona, el Departament d’Ensenyament i l’Ajuntament per la consergeria del centre formatiu. L’equip directiu de l’escola reclama un conserge per l’horari de tarda i es pregunta si el Departament en no posar-ne està fent de «manera encoberta» una «retallada a un sector, el d’adults, que ja pateix situacions de mínims en molts centres».

L’Escola d’Adults ha iniciat recentment un seguit d’actuacions per reclamar aquest conserge. Des de l’Ajuntament es va explicar que fins ara ells pagaven el treballador i que, a canvi, el Departament els compensava amb obres a equipaments municipals pel mateix valor. No obstant, enguany s’havia de fer l’acord per escrit, segons indicacions del sectretari municipal. El consistori ha fet la seva proposta de document, però no ha obtingut resposta del Departament Mentrestant, el director dels serveis territorials d’Ensernyament, Josep Polanco, va afirmar que amb el conserge i l’administrativa d’atenció al públic ja es cobria el necessari i que només calia una millor organització horària. A més, deia que el conserge de més que els darrers anys es contractava, era un «reforç extraordinari».

Aquestes paraules no han agradat a la direcció de l’escola. Afirmen que Ensenyament inicialment els va dir que l’Ajuntament no volia seguir fent-se càrrec de la plaça i que ells treballaven per trobar-hi una solució. Posteriorment, en una reunió amb la regidora d’Educació, Isabel Muradàs, els va comentar que havien presentat un esborrany de conveni al Departament.

L’equip directiu exposa que indicar ara que cal una reestructuació horària «només és perquè no se’n surten d’arribar a una entesa entre les dues institucions». També lamenten que Polanco parli de «reforç extraordinari» la plaça de més de més quan des de l’any 2001 l’han tingut. I exposen: «Si mai s’havia qüestionat per part de ningú que era necessari cobrir un servei públic de 08.45 a les 22.00, perquè ara es posa èmfasi en què ja tenim prou dotació i el que demanem és extraordinari».

Ensenyament respon que l’escola d’adults té la gent necessària per a la consergeria

Ensenyament respon que l’escola d’adults té la gent necessària per a la consergeria

Polanco diu que cal una reorganització horària i que el que reclamen és un reforç extraordinari

Tapi Carreras Girona 18.11.2016 | 10:00

Manifestació per reclamar un conserge

Manifestació per reclamar un conserge marc martí

El director dels Serveis Territorials d’Ensenyament, Josep Polanco, assegura que l’escola d’adults de Girona té les necessitats d’atenció al públic cobertes i considera que el centre ha de reorganitzar els horaris per tal que hi hagi gent al matí i a la tarda. Polanco exposa que ja n’ha parlat amb la direcció de l’escola i recorda que el Departament té assignats un conserge i una persona d’atenció al públic. En aquest sentit, apunta que si altres anys hi ha hagut un segon conserge ha estat «un reforç extraordinari».

El segon conserge que reclama l’escola d’adults fins ara el pagava l’Ajuntament de Girona i, a canvi, el Departament feia obres en centres educatius pel valor del contracte. La regidora d’Educació, Isabel Muradàs, va explicar dilluns que han fet la nova proposta en termes semblants per aquest curs, per escrit –tal com els hi ha recomanat el secretari municipal– i que no han obtingut resposta del Departament.

Respecte a això, Polanco ha recordat que la potestat última de designar més personal és del Departament i ha explicat que «en canviar la normativa legal estem mirant el mecanisme per si podem fer front a aquest reforç».

Article de Lluís Bosch Martí al Diari de Girona, 40 anys de l’escola d’adults

40 anys de l’escola d’adults

lluís bosch martí 22.11.2016 | 01:18

La Girona alternativa i popular en pocs dies hem pogut assistir i escriure sobre dos grans esdevenimentes culturals. Primer la presentació de la XXVII Agenda Llatinoamericana. A continuació els actes de celebració dels 40 anys d’Educació Pública Popular i Permanent de l’Escola d’Adults de Girona, que lluiten per una educació que ens ensenyi a pensar i no per una educació que ens ensenyi a obeir.

Com a inici de programa destaquem en la galàctica biblioteca Carles Rahola, on diversos centenars de persones, en especial mestres, exalumnes i simpatitzants com nosaltres de la tasca de mestres com Sebas Parra i Miquel Blanch. Comencem per una sensacional taula rodona, on varen parlar un grup d’alumnes de diferents països, i nclús un invident que ens emocionà pel seu discurs i crítiques davant de la incomprensió de la gent en el tema de la ceguesa. Tots els alumnes, l’Isaac, la Nora, en Saady i la Mª Jesús, destacaren l’esperit humanista, social i progresista d’una escola i mestres que es desviuen per ensenyar-los i alhora conscienciar-los en el compromís per transformar el nostre món i la societat.

Volem recordar que amb el mestre Llorenç Carreras i servidor hem exposat les nostres obres collages i hem fet xerrades i performances crítiques contra els poders establerts entre l’atenció d’uns alumnes entusiastes… Ens crida l’atenció que sempre que hem anat a visitar aquesta escola ens ha meravellat el trànsit d’entrades i sortides de gent de totes les edats, colors i països. Ens recorda a l’antiga Annexa. L’escola d’adults és com ella, la utopia popular feta per tots plegats. A continuació anem a la Taula Rodona: L’educació al servei del poble. Ens parla el veterà mestre Sebas Parra, un manxec, gironí, català i darrerament nicaragüenc; ja que orgullós manifesta que ha viatjat 25 vegades a Nicaragua per organitzar classes d’alfabetització. Ens recorda que fou a Salt, gràcies a l’associació de veïns que els reclamaren a fer classes d’adults, primer per treballadors andalusos, ja que necessitaven saber el català per fer-se els seus documents, carnets de conduir, estudis primaris… etc. Parra i una sèrie de mestres els vespres s’hi abocaren desinteressadament, fins que el seu compromís, exigència i pressió social front les institucions acadèmiques van crear la primera escola d’adults a Salt i després a Girona. Amb els seus deixebles Miquel Blanch, Montserrat Surroca i Dolors Magret. En l’actualitat hi ha de directora Anna Barbany, 15 mestres, 1 administrativa, 2 conserges, i superen el miler d’alumnes en l’espai de Girona. Volem destacar la gran participació democràtica dels estudiants en els afers del centre.

El lúcid Sebas Parra ens va fer una crítica i autocrítica dels panorames negatius, històrics… de les necessitats històriques i socials des de l’esquerra per una pedagogia transformadora. Es lamentava que des de baix les esquereres sols podem crear petites illes utòpiques, com les escoles d’adults, o l’Agenda. Inclús en l’actual república exrevolucionaria dels sandinistes és cada dia més dificil construir alternatives col·lectives. El pensament únic de l’imperialisme polític, econòmic i cultural de Brusel·les, Berlín, Washington és aclaparador.

Seguint amb els magnífics ponents, Núria Calatayud, mestra a Barcelona, membre de la Mesa d’Educació Pública de Catalunya, destaca la puntual col·laboració dels de Girona en les campanyes reivindicatives i els alabà com a precursos, dinamitzadors de tantes innovacions pedagògiques i culturals, i tantes coses més.

Ara bé el marroquí Mostafà ens va fer una brillant crítica sobre la llibertat i la felicitat que dóna el saber i la cultura, desenvolupant una cita de l’Emmanuel Kant. El sempre inquiet i divertit Guillem Terribas ens explicà com anava a fer cinema fòrum per les escoles de Salt.

Al final el barbut, artesà i infogràfic Pep Caballé ens narrà el procés de supercreació digital de les seves obres, d’un mural multicolor sobre l’anagrama dels 40 anys de l’escola. Com a col·legues, pintors i muralistes hem trobat molt adequats els resultats pictòrics inspirats en els artistes populars llatinoamericans, Caballé destacà l’obra dels artistes xilens de la famosa «Brigada Ramona Parra» que inspira el poeta comunista Pablo Neruda.

Seguint l’atapeït programa d’actes recomanem l’espai «Paolo Freire» dins la UdG a la Facultat d’Educació i Pedagogia. a una xerrada sobre La islamofòbia per S. Alba de Madrid. L’assistència a vàries obres de teatre i una altra xerrada sobre El conflicte de Síria i Turquia. Com cada any la presentació de l’Agenda Llatinoamericana. Aquestes són algunes de les múltiples activitats que es faran amb motiu del 40 aniversari. Entre la praxis cultural de l’escola destaquen les revistes anuals que recullen les moltíssimes activitats pedagògic culturals. A part de les xerrades, exposicions, cine fórums, sortides culturals per Girona i comarques, acompanyats pels seus dinàmics professors. Acabarem aquest article d’homenatge al 40è aniversari a l’Escola d’Adults caminant amb la Marxa popular de 6 a 10 quilòmetres que es pot fer caminant i/o corrent el dijous 22 de desembre per la Via Verda.

Doncs sí, companys, caminant i corrent és l’ambient de la il·lusionada gent de totes les edats i països quan entren i surten del vestíbuls cap a les classes de la bulliciosa Escola d’Adults de Girona: que seguint les idees del mestre Paulo Freire, l’educació no canvia el món, canvia les persones que canviaran el món.